Между кориците на сборника на почти 400 страници са побрани произведения на 100 творци на словото и на 39 представители на изобразителното изкуство. Авторите са не само от Монтана, Враца и Видин, а от цялата страна. Те обаче са свързани с Българския Северозапад.

На корицата, над картината на Кирил Петров "Чичовата челяд”, са откроени имената на проф. Миглена Николчина, Боян Ангелов, Светлана Костова, Мануел Бандейра, Роза Боянова. Подборът на творбите е направен от главния редактор Мартен Калеев и редакционна колегия в състав - Теодоси Антонов, Цветан Илиев и Ненчо Славчев.

Освен поетичните откровения, интересни са и духовните прозрения на Владимир Зарев „Животът или преразказът на бога“ и на Светлана Костова „Иконите по дрехите или сакрални писмена“, посветени на българските шевици и носии. Непредубеденият читател може да открие много истини и вдъхновение в творбите на Андрей Андреев, Никола Статков, Емил Андреев, Пенчо Ковачев, Димо Троянов, Любомир Пеевски, Теодоси Антонов и др.

Алманах "Огоста 2017” e издаден с финансовата подкрепа на Община Монтана. Кметът Златко Живков подчертава във встъпителните си думи към читателите на представителното издание: "Създаването на подходяща среда за изява на нашите творци е сред основните задачи на местното управление”.