По традиция честването на официалния празник започна с издигане на националния флаг и на знамената на Община Мездра и на Европейския съюз. За поредна година особена атмосфера създадоха двама гвардейци, в ролята на които се превъплътиха младите левенти Илин Димитров и Любомир Маринов - единайсетокласници в Средно училище "Иван Вазов", под командването на Евгени Кучков - родолюбец, колекционер на старинни оръжия и художник.

За значението на паметното историческо събитие и за неговите съвременни измерения говори кметът на Мездра Генади Събков. В словото си градоначалникът прочете Манифеста към българския народ, с който Фердинанд I обявява на 22 септември 1908 г. в търновската църква "Св. 40 мъченици” Независимостта на Княжество България от Османската империя. В заключение той припомни думите на известния историк проф. Андрей Пантев: "По този начин беше окончателно свален духовният фес от лицето и главите на всички българи.”

Празнична програма по случай Деня на независимостта изнесоха ученици от Центъра за подкрепа за личностно развитие в Мездра. Възпитаните на музикалния педагог Анета Петкова от Вокална група "Детски свят" изпълниха патриотичните песни „Хубава си, моя горо”, „Празник без предели” и „За моята България”, а рецитатори от групата по художествено слово с ръководител Соня Цекова прочетоха стихове, посветени на Родината.

За празничното настроение на събралото се множество допринесе и Женският народен хор при Читалище "Просвета-1925" с художествен ръководител Юлияна Антимова, който заслужи аплодисментите на публиката с песните "Българка", "Изгряла е ясна звезда" и "Песен за Мездра".