С организирани пътувания, на 01.04.2017 г. ще се отбележи 120 години от откриването на жп линията София-Роман.

Организация:

Всеки желаещ да присъства/участва в събитието (тематичните пътувания и срещи) сам избира, планира и организира пътуванията си. Изборът на конкретния начин на придвижване, плана/графика, вкл. конкретните часове на заминаване/пристигане са съобразно волята и в отговорността на всеки индивидуален участник или група участници. Тъй като красотите на Искърския пролом и железницата най-добре се виждат и оценяват при пътуване с влак, а и в унисон с тематиката/инициативата, е препоръчително пътуванията да се извършват с обществен транспорт, най-вече железопътен.

Същност на инициативата/събитията:

Инициативата представлява цикъл от тематични събития по случай 120-годишншната от откриването на железопътната линия София-Мездра-Роман. Всяко събитие е посветено (свързано) с определени теми и се състои от пътувания през Искърския пролом и и нарочна среща в някоя от гарите. За 2017 г. са предвидени общо 5-6 тематични събития (срещи, пътувания). Първите пътувания по Искърската долина между София, Мездра и Червен бряг и среща в гара Своге са предвидени за 1 април 2017 г., събота. Няма шега… Най-учтиво каним всички желаещи да присъстват на срещата и предшестващите я пътувания из Искърската долина! Вашето участие е израз на активна подкрепа на Инициативата за популяризиране и опазване на природното, културно-историческо и индустриално наследство и развитие на региона, вкл. уникалната му железница!

Първата среща е насрочена за първи април 2017 г.(събота) между 17 и 19 часа в гара Своге, приемно здание (чакалня). Тази и повече информация за инициативата, както и за срещата в Своге, удобни влакове от/за Своге, както и за предшестващите ги тематични пътувания/влакове по Искърската железница София-Червен бряг (-София), е публикувана на интернет-адрес: https://obshtestven.files.wordpress.com/2017/02/is...

Актуална информация за всички влакове – на сайта на БДЖ: http://www.bdz.bg/bg/

Повече за инициативата е публикувана на Facebook: https://web.facebook.com/events/1685376568428666/