Росен Младенов, председателят на Общинския съвет Мирослава Чавдарова и представителите на местната общност в Белоградчик и останалите участници в срещата бяха запознати от екипа на ОИЦ - Видин с процедури и мерки за финансиране на туризма и предприемачеството (от Програма за развитие на селските райони, оперативните програми, трансграничните инструменти и програма "Еразъм+”). Управителят на ОИЦ Мариела Савкова акцентира върху възможностите за предприемачество, като посочи, че екипът на центъра е идентифицирал 7 реални бизнес плана на млади предприемачи, които могат да се реализират с подкрепата на европейските фондове.

Експертът “Комуникация, информация и логистика” Цветомир Ценков посочи, че в първия програмен период в Белоградчик са реализирани 3 проекта за самостоятелна стопанска дейност, като сега възможностите са много повече и екипът на Областния информационен център, в рамките на своите компетенции и правомощия, ще съдейства за увеличаването на проектната предприемаческа активност.

На срещата бяха презентирани и индикативните графици за прием по оперативните програми и Програмата за развитие на селските райони през 2017 г. Участниците в събитието проявиха интерес и към възможностите на трансграничните инструменти със Сърбия и Румъния.

В края на срещата екипът на ОИЦ - Видин отправи покана за участие в среща за Българското председателство на Съвета на ЕС, която центърът ще проведе във Видин на 30 ноември.