На научна конференция в столицата ще бъдат представени изследвания и проекти, свързани с устойчиво управление на водите в Дунавския басейн. Видинчани са си организирали фолклорен фестивал, посветен на Дунав. В Русе ще се проведе природен триатлон, в Тутракан - регата, а в Силистра - фестивали на китарата и уличните изкуства.

В средната част от българския участък на голямата река са организирани най-много празнични събития. В Козлодуй и Никопол ще има фестивали на рибата. В Оряхово ще рисуват върху речни камъни. В Белене по традиция празникът продължава и на 30 юни. За беленчани са организирани състезания по улов на риба и по кулинарен майсторлък и детски забавления на брега на Дунав. В Гулянци ще има викторина, посветена на европейската река. В село Байкал са подготвили традиционни ритуали.

Темата на речния празник тази година е "Бъди активен за по-безопасен Дунав". В рамките на кампанията за 29 юни се провеждат и екологични акции за почистване на река Дунав от пластмасовите отпадъци. В Козлодуй почистването е на 28 юни, а в Долни Вадин - на другия ден, уточняват от Басейновата дирекция.