"Идеята за тези дейности е на екипа на читалището, каза при откриването на инициативата Димитрина Иванова, завеждаш "Детския отдел" на Библиотеката. Целта е през следобедите от ваканцията децата да се откъснат от телефоните и лаптопите и, макар и за кратко, да се позабавляват с книгите в библиотеката”.

Програмата на тазгодишното издание на "Забавно лято в библиотеката" включва четири основни модула - четене на детски книжки и "Филмов следобед", курс по астрономия за начинаещи, Арт работилница и Ден на доброволеца.

Първият ден от седмицата - понеделник, ще започне с четене на книги от препоръчителните списъци, по време на което децата ще четат откъси то детски романи или приказки по свой избор. След това заниманието ще продължи с прожекция на детски филми по произведения, изучавани в училище.

Всеки вторник и четвъртък до края на месец юли капитан далечно плаване Владимир Коловски, доброволец към Библиотеката, ще проведе (за втори път) курс по астрономия за начинаещи. По време на заниманията любознателните ученици ще научат интересни неща за Слънцето и Луната, планетите от Слънчевата система и техните спътници, Галактиките и т. н.

Всяка сряда малките приятели на библиотеката ще могат да покажат колко са сръчни в практическите занимания от Арт работилницата, където ще развият своите умения и въображение.

В Деня на доброволеца - петък, родители и близки на децата ще представят своите професии или ще дискутират на свободна тематика.

Заниманията от "Забавно лято в библиотеката 2018" се провеждат всеки делничен ден от 14:00 до края на месец август. В досегашните четири издания на инициативата са обхванати повече от 200 деца от началния и основния етап на обучение в градските училища.