В центъра на комплекса буен огън пръскаше искри и топлина, а в страни от него бяха наредени трапези с храна, приготвена по древни рецепти от възпитаниците на Професионална гимназия "Алеко Константинов".

Оригинална антична атмосфера внесе пристигането на Дионисиевите спътнички - Музите, Александра и Енола, от трупата за Експериментален театър при градското Читалище "Просвета 1925’", които представиха химни и дитирамби в чест на бога на виното, веселието и лудостта - Дионис.

Особен интерес предизвика присъствието на Петя Крушева, специалист и изследовател на средновековната кухня. Тя бе приготвила специално за празника обреден хляб по средновековна рецепта, известна още от времето на византийския император Константин IV Погонат.

Сред гостите на празника бе и кметът на Мездра Генади Събков, който поздрави организаторите и гостите и пожела здраве, благоденствие и безкрайно веселие.

След края на програмата, музите щедро разливаха от питието на древните богове - греяно вино с билки, подправки и плодове, а домакините от "Калето" предлагаха вкусни кулинарни изненади - специални хлебчета, приготвени от лимец, месни хапки, непозната на вкус маслена разядка и плодове.