Във велопохода се включиха над 100 велосипедисти, които преодоляха разстоянието до и от Долна Кремена за около 50 мин. Ентусиастите бяха приятно изненадани от кмета на Долна Кремена, който ги посрещна с подкрепителни закуски, по случай и празника на селото.

В истинска атракция за мездренчани се превърна демонстрация на екстремни безмоторни спортове - с участието на най-добрия хиксър в България Христо Илиев и 1UP BMX и неговите приятели Боян Стоев и Теодор Михайлов, чиито каскади предизвикаха истинско възхищение у стотиците зрители – и малки, и големи. Тримата майстори на велосипеда раздаваха усмивки и автографи на своите малки почитатели и с радост оставяха своите послания на велосипедите на децата.

Христо Илиев сподели за Media News, че е изключително доволен от срещата си с децата на Мездра и интереса им към този спорт. Той заяви, че вече 10 години се занимава с екстремно каране на велосипед и вече има собствен екип от шестима съмишленици, с които участват в различни състезания. Той допълни, че е пожелал на децата да спортуват, да преследват мечтите си и не на последно място, да бъдат отговорни като велосипедисти и активни участници на пътя.

След края на спиращите дъха изпълнения на тримата гости, започна състезанието за майсторско управление на велосипед за ученици от І до VІІ клас. Най- нетърпеливи бяха участниците в колоездачното предизвикателство, в което се включиха над 200 малки велосипедисти от трите мездренски училища.

След двучасова надпревара, бяха излъчени и победителите в отделните възрастови групи. Най-малкият участник бе 3-годишният Мариус Цветанов, който пръв получи своята награда от кмета на община Мездра Иван Аспарухов.

След него своите медали и грамоти получиха момичетата и момчетата от 1-2 клас, както следва:

При момичетата най-бърза и без грешки бе Нанси Спасова, следвана от Силвия Ценова и Виктория Ивова, и трите от ОУ "Св. св. Кирил и Методий“.

При момчетата от същата възрастова група, Александър Петков от ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ остави след себе си представителите от ОУ “Христо Ботев“ Матео Кирков и Даниел Иванов.

Във втората възрастова група – 3-4 клас, Ивайла Ангелова - ОУ "Христо Ботев“ изпревари съперничките си Петя Костова и Никол Петкова от ОУ “Св.св. Кирил и Методий“.

В същата възрастова група момчетата от ОУ“ Христо Ботев“ нямаха конкуренция и окупираха и трите първи места –първи бе Цветомир Гергов, пред Владимир Георгиев и Мартин Драгомиров.

В групата на 5-6 клас Цвети Павлова и Михаела Сирашка - ОУ "Св.св. Кирил и Методий“, спечелиха първо и второ място, а Карина Иванова от ОУ "Христо Ботев“ заслужи бронзовия медал.

Илиян Йончев от ОУ "Христо Ботев“ бе най-прецизен и остави след себе си Александър Вутов от СУ "Ив. Вазов“ и съотборника си Александър Симеонов.

При най-големите – седмокласниците, първо място при момичета спечели Преслава Генова от - ОУ "Св.св. Кирил и Методий“, която бе и единствена участничка, а Димо Михайлов от ОУ“ Христо Ботев“ грабна първото място с най-добро време пред Калин Петков и Иван Иванов от СУ “Ив. Вазов“.

Медалите и грамотите на победителите бяха връчени от кмета Иван Аспарухов, неговите заместници Нели Минева и арх. Николинка Кътовска, както и от секретаря на община Мездра – инж. Светлана Мицева.

След награждаването на победители настъпи най-дългоочакваният момент от спортната надпревара – томболата. Десетки деца получиха различни награди – топки, фризби, раници, очила за плуване, каски и други предмети.

Кулминацията на томболата бе изтеглянето на големите награди – скейтбордът отиде при Християн Иванов от ОУ “Св.св. Кирил и Методий“, тротинетката стана притежание на Християна Иванова от СУ “Ив. Вазов“, а победителката при момичетата в категорията 1-2 клас – Нанси Спасова, грабна голямата награда – чисто нов велосипед BMХ.

Щастливата късметлийка яхна мечтания велосипед още на подиума и потегли към нови предизвикателства.