„На Пенка най-големите й фенове са в Германия. И вчера получих две писма от там. Едно възрастно семейство направо я боготвори. Поканих хората на гости, за да я видят и да й се порадват. За момента обаче те са ангажирани, но се надявам съвсем скоро да осъществим тази така дългоочаквана среща“, обясни още Харалампиев. С усмивка той разказва, че дори на Бъдни вечер световно известната крава присъствала на трапезата му. „За Пенка отчупихме специално парче от питата, падна й се зърното и то не напразно. Това е на плодородие, а в случая за нея на теленце. Кравата ми е бременна във втори месец и се надяваме да ни дари с рожба през лятото – юни или юли месец“, обяснява още борбеният животновъд.

Пенка зачена чрез изкуствено осеменяване през месец октомври т.г. „Това теленце го очаквахме много дълго време. Знаете, че когато кравата избяга в Сърбия беше бременна, но пометна“, казва още кюстендилският фермер.

По негови думи рожбата на Пенка ще бъде кръстена на първия човек, който се застъпи за нея. Това е британския евродепутат Джон Флак.

Припомняме, че кравата-беглец Пенка придоби международна слава, след като изчезна от животновъден обект в село Мазарачево на 12 май т.г. Две седмици по-късно тя беше открита в съседна Сърбия, а връщането й отново в България беше равносилно на смъртна присъда. Първоначално беше обявено, че Пенка трябва да бъде умъртвена заради това, че е пребивавала в страна, която не е членка на ЕС, но след като беше дадена гласност на случая и хора от цял свят се застъпиха за спасяване живота на кравата, властите я помилваха.

Източник: monitor.bg