Кметът на Горно Пещене Мая Ценова откри празненството и поздрави своите съселяни, призовавайки ги да съхранят духа на разбирателство, вярата в човещината, милосърдието и добродетелите им на българи.

Народният представител от коалиция "Обединени патриоти" и областен председател на ВМРО Красимир Богданов също поздрави жителите на селото. Той отбеляза, че пътувайки в страните от Балканския полуостров, навсякъде е виждал църкви с името на Св. Петка Българска, което е белег за живото българско духовно пространство и българския дух далеч зад границите ни.

Депутатът и общинските съветници от Враца Красимир Ангелов и Марин Цветков подариха на селото икона на Св. Иван Рилски.

Приветствие към празнуващите отправи и секретарят на община Враца Нина Дакева.

Звънна музика, изви се дълго хоро на мегдана. До баниците и питките, донесени за празника от къщовниците в селото, наредиха пред всеки паничка курбан, приготвен както традицията повелява, от мъжко бяло агне.

За MediaNews Мая Ценова сподели, че курбанът се прави и благодарение на спомоществователите, които милеят за Горно Пещене и уважават хората му. Тя изреди имената на арендаторите и жителите на селото, които са направили дарения за празника и раздаде на всички грамоти за благодетелството им.

Празникът пред храма продължи до заника на есенното слънце. Хората вдигаха наздравици и си пожелаваха здраве и сговор, за да могат с общи усилия и закрилата на Св. Петка да превърнат селото си в по-добро място за своите деца.