"Днешният ден е повод да отворим сърцата си за всичко позитивно и да бъдем заедно, както досега. Заедно да празнуваме, но и заедно да споделяме трудности и успехи в бъдеще", каза в приветствието си кметът на Оселна Росен Николов. "Нека все така с достойнство и мъдрост да пазим традициите и да работим за авторитета на селото ни, за превръщането му в желано място за живот, в приветлив и гостоприемен дом не само за нас, но и за нашите деца."

В празничната програма се включиха малчугани от местната Детска градина "Здравец", Женската певческа група "Оселнишки напеви" и Детската танцова група "Оселнишки ритми" при НЧ "Просвета-1929", Детският танцов състав и доброволците от Клуба на БМЧК при Средно училище "Св. Климент Охридски" - Зверино, които подариха на домакините и на други съратници на червенокръсткото движение икони на Св. Богородица с Младенеца.

На сцената в Културния дом в селото се изявиха също народните певици Стела Кръстева, Ванеса Богданова, Яна Кръстева и Поля Ангелова, триото Сияна Кръстева, Виктория Антонова и Фабияна Сандова, танцьорът и певец Румен Василев от Враца, гимнастичките от мездренския клуб "Анелия" Кристина Христова и Кристина Бойчева.

Кулминацията на фолклорния празник бяха изпълненията на танцьорите от Ансамбъл "Мездра", които наскоро бяха удостоени с Наградата за родолюбие "Дядо Йоцо гледа". Всички участници получиха грамоти за участие, популяризиране на народните традиции и достойно представяне.

Денят на Оселна се отбелязва ежегодно от 1988 г. Първоначално той се е чествал на 24 май, а впоследствие е установен в съботата след Свети Дух, когато е храмовият празник на тамошната църква.