Средата на септември се превръща в незабравим ден за родителите и първолаците, които по традиция с най-голям трепет и нетърпение очакват първия учебен ден. Тази година ще бъде малко по-различна за учениците. Учителите за пореден път получават инструкции във времето на противоепидимична обстановка, преди започването на занятията.

Независимо от негативните емоции около пандемията и затруднената обстановка на учебния процес през изминалата година, първия учебен ден носи радост за всички. Най-развълнувани са първокласниците и зрелостниците, за които предстои година изпълнена с много задължения и важни избори.

Първият звънец за малчуганите в три от градските училища, ще удари за общо 110 първокласници, разпределени в 5 паралелки. Те са с 30 по-малко от предходната учебна година. Основно Училище – „Христо Ботев“ ще започне годината с 48 деца в първи клас, разделени в две паралелки. В „Св. св. Кирил и Методий“ са записани 25 първолаци.

Прага на Средно училище „Иван Вазов“ ще прекрачат 469 ученици. Първи клас ще са 23 деца в една паралелка. Осмокласниците са 55 и ще се обучават в два профила – „Електронна търговия – Организатор интернет приложения“ и Хуманитарни науки“. Тази година ще завършат 46 зрелостниците.

В класните стаи на ПГ „Алеко Константинов“ ще влязат общо 140 ученици разпределени 9 паралелки. От тях 29 са осмокласници, които ще овладяват професиите „Готвач“ с дуална форма на обучение и „Кетъринг“. Последният звънец ще удари за 16 дванайсетокласниците.

През новата учебна година в ПГ по МСС 19 осмокласниците ще се обучават в една паралелка - „Локомотиви и вагони“ в дуална форма на обучение. Общо възпитаниците на професиолналната гимназия са 72.

Средно училище „Св. Климент Охридски“ в най-голямото село в община Мездра - Зверино, ще отвори вратите си за 14 нетърпеливи малчугани. В осми клас ще бъдат 10, а дванайсетокласниците, които ще завършат своето средно образование през тази година ще са 12.