Целта на този документ е да подпомогне лечебните заведения в планирането на потребностите им от лични предпазни средства при лечение на пациенти със съмнение за или с доказана инфекция на нов Коронавирус 2019-nCoV.

Към настоящия момент интензивно се събира информация относно епидемиологичните и клиничните характеристики на инфекцията с нов Коронавирус 2019-nCoV. Клиничните симптоми варират от асимптоматично протичане до тежка пневмония с остър респираторен дистрес синдром, септичен шок и мултиорганна недостатъчност, която води до смърт.

Информацията за предаване на инфекцията от човек на човек все още е ограничена, като се смята, че основният път на предаване на инфекцията е аерозолният, посредством отделени при кихане и кашляне капчици в околната среда (аерозоли). Други пътища, като контактсъс замърсени обекти от обкръжаващата среда и инхалиране на аерозол, образуван при медицински процедури също се приемат за възможни.

Рискът от вътрешно - болнично разпространение и инфектиране е най-голям, ако не се предприемат стандартни предпазни мерки и не се прилагат мерки за превенция и контрол на дихателни инфекции при обслужване на пациенти, при които инфекцията с нов Коронавирус 2019-nCoV все още не е потвърдена. Въпреки че въздушно-капковият механизъм на предаване не се приема за основен начин на заразяване, се препоръчва да се подхожда с внимание, поради възможното предаване на инфекцията чрез аерозоли.

Във връзка с потенциалното увеличение на броя на пациентите, заразени с нов Коронавирус 2019-nCoV, лечебните заведения следва да планират достатъчно ЛПС за медицинските специалисти, както и да са разработени стандартни оперативни процедури за използването им.

Отчитайки, че все още са налице неясноти по отношение на механизма/ите на предаване на новия Коронавирус 2019-nCoV, е предложен комплект с минимален набор от ЛПС, който да се използва в лечебните заведения.

Комплектът с минимален набор от ЛПС включва FFP2 или FFP3 респиратор за респираторна защита, очила или лицев шлем за защита на очите, водоустойчива престилка с дълъг ръкав за защита на тялото и ръкавици и за защита на ръцете.