В импровизирания лагер не се спазват здравно хигиенните и противоепидемичните изисквания, съобщи директорът на инспекцията д-р Елена Борисова. Нейните служители са установили че в местността „Пръчов дол“ живеят 42 деца от 8 до 16 години. Те нямат осигурена течаща вода. Пият минерална или сондажна вода, налята от водоизточник в града в туби от 10 и от 16 литра. Със същата се и мият и готвят. За тоалетна се използва изкопна яма, покрита с дъски и оградена от четирите страни с одеяла. Банята е оградена с ламарини, върху които има пластмасов бидон. Отпадъците се събират в полиетиленови пликове, натрупани на 3 метра от палатката-хранителен склад. Наличните продукти в него се съхраняват при неподходящи условия и температура. Няма осигурен хладилник. Яйцата и други бързо развалящи се продукти са на открито.

В лагера се отглеждат кози и крави, за да има мляко за консумация на децата.

Децата нямат осигурено медицинско обслужване, както и зареден шкаф или аптечка за оказване на първа медицинска помощ. Няма и дезинфекционни средства. В т.нар. „лагер“ не са осигурени необходимите условия за отдих и хранене на децата.

Докладът от проверката на Регионалната здравна инспекция ще бъде изпратен до областния управител, кметът на общината, полицията, службата по безопасност на храните, отдел „Закрила на детето”.