Десетократно превишаване на нормата за остатъчен хлор във водата на чешма в центъра на с. Помеждин са констатирали още здравните инспектори.

В питейната вода на село Помеждин, община Георги Дамяново пробите показали наличието на остатъчен свободен хлор. Директорът на Регионалната здравна инспекция е съставил акт за административно нарушение на дружество ВиК-Монтана и е разпоредил да бъде направен анализ на водата в четирите села.От 16 до 28 февруари са взети проби от питейната вода на 13 населени места - Монтана, Гаврил Геново, Каменна Рикса, Меляне, Еловица, Помеждин,Чемиш, Охрид, Лехчево, Бели Брод, Кобиляк, Спанчевци и Вършец. На воден режим са селата Мокреш и Ботево в община Вълчедръм. Остава забраната за ползване на питейната вода от централното водоснабдяване в селата Кобиляк, Громшин и Бели брег, община Бойчиновци. Тя бе наложена преди година и половина, когато инспекторите от РЗИ-Монтана установиха завишени стойности на арсен във водата на трите села.


Заради тези нарушения на В и К – Монтана е съставен акт. С писмо от РЗИ са разпоредили, да бъде направено целенасочено пробонабиране и анализ на водата от централното водоснабдяване в четирите села.

За последните две седмици на месец февруари в региона има 29 случая на заболели с ентероколит, не е доказана връзка между заболелите и влошените качества на питейната вода, уточняват от РЗИ.


Източник: novinitem.com