Днес в селото живеят над 500 жители, но само 290 са с постоянен адрес. Тази разлика идва от това, че повечето от тях са закупили къщи и имоти в Руска Бела, но са жители на Враца, Мездра, София и други градове. Красивата природа, спокойствието и селската идилия са превърнали селото в притегателно място за живеене, разказва новоназначеният кметски наместник на Руска Бела – Владимир Пенчев, който за втори път сяда в кметския стол.

С встъпването си във втори мандат, младият управник се захваща да изпълни започнатото от него преди 4 години – облагородяване на селото, възстановяване на културния и духовен живот и обединението на хората.

За осъществяването на тези свои цели, младият управник полага изключителни усилия, тъй като и тук проблемите са немалко, но той е спечелил доверието на хората и винаги може да разчита на тяхната помощ.

За жителите на Руска Бела, той е пък човекът, на когото могат да разчитат за всичко – да им помогне, да им осигури превоз до града, до лекар и всичко, което във възможностите му.

Докато разговаряхме с Владимир на площада, около нас се събраха няколко възрастни хора, които сами пожелаха да говорят и за кмета, и за проблемите, и по актуалната тема за коронавируса. Интересното беше, че те не се страхуват. Приемат спокойно и с усмивка цялата тази информационна вълна, която ни залива отвсякъде.

Един от най-възрастните хора в селото – дядо Георги, бе излязъл на ежедневната си разходка, но също каза, че не се страхува. Единствено Лидия, която работи по Програмата за временната заетост изрази притеснение, което обаче не означаваше, че животът е спрял.

От срещите с хората на Руска Бела стана ясно, че въпреки трудностите, въпреки проблемите и страховете им, в селото има живот, има надежда. Хората са задружни и уверени, че когато има разбиране и желание, проблемите се решават един след друг.