Предоставих безплатен проект за превръщането на изоставената семинария в Черепиш в училище за архитекти! Вече една година кметът на Мездра и Врачанският митрополит Калиник мълчат. А те са заинтересована страна, обяви пред ""България днес“ архитект Галина Пировска. Заедно с арх. Владимир Попов и с френските си колеги арх. Флоранс Бабикс и арх. Доминик Ларпен, били ръководители на едноседмичен специализиран курс за обучение на архитекти по опазване на недвижимото културно наследство. Експертите отседнали в Черепишкия манастир, който е на метри от порутената сграда на семинарията.

Именно тогава е изготвен проект за възстановяване на светата обител и възраждане на семинарията във вид на училище за архитекти, работещи по паметници на културното наследство.

"Изпратих цялата документация на проекта напълно безвъзмездно чрез куриерска фирма. Епископ Киприян (протосингел на Врачaнския митрополит Калиник (бел. авт.) ми каза, че документите са в стаята на митрополита и не знае какво се случва. Нямам обратна връзка и от кмета на Мездра, в пълно неведение съм. Имайте предвид, че този проект струва поне 20 000 лв. А вместо това, дори не ми казват работи ли се по въпроса“, сподели пред вестника арх. Галина Пировска.

"България Днес" се свърза с градоначалника на Мездра Генади Събков.

"Врачанският митрополит трябва да вземе решение. Имотът е на Врачанската митрополия. Оттам могат да се намерят пари по Програмата за развитие на селските райони. Ние можем само да помагаме, каквото зависи от нас. Но не можем да кажем на никой дали и кога да си направи ремонт на кухнята, да речем“, заяви пред вестника Събков.

Нито епископ Киприян, нито митрополит Калиник, нито от Светия синод отговаряха на телефонните обаждания. Така съдбата на семинарията, изучила и патриарх Неофит, и самия митрополит Калиник, остава неясна.

Борислав Радославов

Източник: bgdnes