Събитието бе организирано в рамките на инициативата "Сътрудничество и подкрепа на терен" за обмяна на работещи модели и добри практики за превенция на агресията и засилване на сигурността в учебните заведения. На срещата присъстваха представителите на РУО, организатори на форума, Лорета Колева - старши експерт Организация на средното образование и Ивка Гиздина -ст. експерт по Организация на предучилищното образование.

Форумът бе открит от директора на училището домакин Мариела Горанова и интересна художествено-музикална програма от възпитаниците на средното училище. Гостите бяха посрещнати със саморъчно изработени от хартия розови тениски, символ на толерантността.

По време на форума бяха поставени важни организационни акценти, свързани с прилагането на Механизма за противодействие на тормоза и насилието в институциите на предучилищното и училищното образование и Алгоритъма за неговото прилагане. Представителите на учебните заведения представиха успешни модели и практики, прилагани в съответните детски заведения и училища в двете общини.

Директорът на мездренската ДГ "Слънце" - Атанаска Христова, представи дейностите в отделните възрастови групи и в градините филиали в селата Дърманци и Зверино, обединени от темата "От нас - към другите, да бъдем добри".

Педагогическият съветник в ОУ "П. Р. Славейков" - Роман - Йоана Борисова, представи успешния работещ модел "Агресия? Не, благодаря, предпочитам толерантността", реализиран в така наречената "Приобщаваща класна стая" в училището, като неразделна част от проекта "Моята класна стая".


Ученици от ОУ "Васил Кънчов" в село Моравица и техните учители представиха "Харта на толерантността".

Останалите участници в работната среща предложиха различни и интересни модели за преодоляване на проявите на агресия в учебните заведения. Педагогическият съветник в двете основни училища в Мездра - Христина Иванова представи темата "Бъди добър, с добро сърце". Училището домакин запозна присъстващите с прилагането на утвърдения вече модел "Училище за всички".

Интерес предизвика разказаната "Приказка за добротата" от Петя Илиева от СУ "Св. Климент Охридски" в село Зверино, която е изградена изцяло върху дейностите на учениците и от клуб БМЧК към училището.

С трите вълшебни думи "Моля! Извини! Благодаря!", екипът на СУ "Васил Левски" представи проекта на Ученическия съвет към училището.

Психологът Емилия Гарванска повдигна духа на настроението на присъстващите като показа демонстративната практика "Друм-терапия".

В края на форума ст. експертът Лорета Колева изрази задоволството си от споделените добри практики и обобщи, че превенцията срещу агресията е една от основните задачи в сферата на образованието на всички нива, което неизменно ангажира педагогическите специалисти да търсят различни начини за работа и с родителите.