Нова книга на журналиста Румен Стоичков за съдбите на обикновените хора от врачанското село Курново ще излезе от печат тези дни. През последните три десетилетия авторът, който е дългогодишен водещ на предаването "Нощен хоризонт" по БНР, е имал стотици срещи с местни жители. По време на тях той е записвал своите впечатления и е събирал като самородни късчета злато истории за отминалото време. Книгата е истинско богатство, в което читателят сякаш се потапя в паралелна реалност.

В началото Румен Стоичков описва с лека песимистична нотка съвременното житие-битие на хората от Курново, в което навремето Апостолът на свободата Васил Левски е създал революционен комитет. Следват няколко истории от разцвета на селото, а за финал книгата завършва с голяма доза патриотизъм.

Специално за своите читатели авторът публикува част от увода във своя фейсбук профил. Ето част от него:

"Това е репортаж от новата ми книга "Сърце на длан", която е под печат в Издателство "Изток-Запад"

В Курново Левски прави революционен комитет, а къщата днес ще падне

Махали имаше много - Пенчовската, Маговската, Диловската, Спаньова, Дубравата, Горна Добрелица, Смърдан, Лозище, Късаците, Пречник... "Много народ имаше, мамо, много. У нашата горе бехме 120 човека. По 4-5 деца имаше у дом. А сега? А сега сме общо около 115 човека. Друго какво да ти кажа, мамо?! Некога е кръстено на един горун нашето село, имало е такова дърво, та - на него. И са му викали Горуньово...Сега - Курново.

Троп-троп, троп-троп. С тояжка до мен върви и ми разказва 89 годишната Йордана Кърлова. В другата държи малка бохчичка. Закъсняла е с идването си на мегдана, където трябваше да посрещне свои близки. Автобусчето мина и замина, а тя се разбърза обратно към дома си. Не спира, за да си почине, а припка с тояжката в дясната си ръка. Три жилетки е облякла в хладното време - зелена, сива и виненочервена. Забрадката и престилката сякаш също са задължителни. Балкан е, все пак, подножието на Стара планина..."

Източник 1: https://web.facebook.com/roumen.stoichkov/posts/14...

Източник 2: http://bnr.bg/plovdiv/post/100809052/samorodni-kas...

Румен Стоичков е дългогодишен журналист в Българското национално радио и водещ на предаването "Нощен хоризонт". Главен редактор е на детското списание "Аз съм българче". Автор е на книгите "Преди забравата" (2012) , "Из стръмнините на България" (2014) и "Накъде там" (2016), в които разказва предимно за изчезващите малки населени места в България. Член е на Съюза на българските журналисти (СБЖ) и носител на приза "Пазител на традициите 2015" на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите.