© Регионална библиотека – Враца

„Библиотеката има 60 160 посещения от реални читатели в залите и 206 877 виртуални от потребители, които са се възползвали от информационните ресурси чрез интернет. Онлайн посещенията са с близо 50% повече от предходната година /139 610/, което се дължи на факта, че дълго време библиотеката физически не обслужваше потребители. Раздадени са 100 009 библиотечни документи и са регистрирани 4 423 читатели. В края на 2020 година фондът наброява 270 467 библиотечни документи на стойност 553 333.13 лв. от всички отрасли на знанието и на различни носители на информация“, допълни Павлова.

Огромен интерес предизвика и кампанията за онлайн представяне на автори #ВкъщиСъмИЧета, организирана съвместно с най-голямата медия за четене и книги в България „Аз чета“. За времето от март до декември са направени общо 14 виртуални премиери, като са представени 13 от най-популярните български автори. През 2020 г. в онлайн среда премина и образователната игра „Аз познавам Ботев“, насочена към учениците от V до ХII клас, първият уъркшоп за изработване на комикс по време на CodeWeek /за същата възрастова група/, есенните игри „Есенна приказка“, в които се включиха детските градини от Враца и 17-а регионална краеведска конференция „Памет и паметници“, събрала изследователи от целия Северозапад. Въпреки специалните технически изисквания, познания на платформите за онлайн комуникация и предварителната подготовка на всеки от участниците, библиотечните специалисти проведоха успешно събитията изцяло в дигитална среда и доказаха, че дори във времето на социална изолация библиотеките умеят да посрещат предизвикателствата на новия ден, продължават да бъдат предпочитан партньор и мотиватор за търсене на знания.

През 2020 г. обществената библиотека утвърди провеждането на литературния фестивал „Враца – книжен град“, с организиране на второто издание. Богатата програма се проведе на открито, изцяло съобразена с противоепидемичните мерки. Това се оказа и едно от най-вълнуващите събития, което библиотеката подари на врачани.

По време на десетите годишни награди на Българска библиотечно-информационна асоциация директорът на РБ „Христо Ботев“ – Враца Силвия Павлова получи отличието „Библиотекар на годината“, което донесе и признанието за успеха на целия екип при организиране и провеждане на литературния фестивал „Враца – книжен град“, както и неспирната работа по усъвършенстването на библиотечните специалисти.

„През 2021 година продължаваме да увеличаваме дигиталните ресурси на библиотеката. Работата на екипа ще бъде концентрирана върху реализирането на дейностите по проект „Книжни пътеки и мобилни библиотеки от Северозападна България до Скандинавия“, който спечелихме заедно с регионалната библиотека във Видин. Ще се включим активно в кампания за внедряването на електронни и аудио книги в библиотеките и ще продължим надграждането на програми за тийнейджъри“, допълни Силвия Павлова.