В този толкова светъл ден архипастирски молитствувам светлината на Рождеството на нашия Господ и Спасител да озари всяко вярващо сърце, а донесеният от Него мир да се всели във всяка вярваща душа и всеки християнски дом. Приветствам и благославям всички вас - верни и благословени Божии чеда - и, заедно с Апостола на народите, изповядвам и свидетелствам, че:

"...когато се изпълни времето, Бог изпрати Своя Син (Единороден), Който се роди от жена и се подчини на закона, за да изкупи ония, които бяха под закона, та да получим осиновението” (Гал. 4:4).

Днес Бог приема човешката природа и влиза в нашия свят – в образа на Младенец, за да възстанови „падналия образ” (из Тропара на Предпразненството на Рождество) и да отвори затворените някога, поради непослушанието на праотците, двери на Божието Царство.

"Девата днес ражда Свръхестествения, и земята поднася на Непристъпния пещера; Ангели с пастирите славословят, а мъдреците със звездата пътешестват, защото заради нас се роди Младенец – Предвечният Бог” (Кондак, гл. 3).

В този ден на неизразима радост от помиряването ни с небесата, – когато се поставя началото на „благоприятната Господня година” (Ис. 61:2; Лука 4:19), ние, изповядващите Христа, живеещите и спасяващите се с името Христово, възпяваме неизповедимия Божи промисъл за нас, благоговеем и се прекланяме пред Божието човеколюбие и величието на жертвената Божия любов, и в благодарността си към Всеподателя – в съкровен порив на нашите сърца и стремеж към богоуподобяване – искрено желаем да подражаваме на Господа, на Неговата Божествена милост и неизказаното Му човеколюбие.

Да славим Бога не само с думи, а и с нашите дела - дела на дейна вяра и християнска любов, на Христоподражателно човеколюбие и безкористна помощ към нашия ближен, на милосърдие и благотворителност към всеки нуждаещ се от тях, в когото Господ ни казва, че трябва да виждаме Самия Него (Мат. 25:31-45).

Отечески поздравявам всички вас с пресветлия празник на Боговъплъщението, като ви желая мир и радост от Светия Дух и от днес раждащия се заради нас Богомладенец!

Честито Рождество Христово!

С благословение

Врачански митрополит Григорий