Пред журналисти Димитров отново припомни шестте основни зони, в които Ротари клуб развива дейностите си – мир и предотвратяване на конфликти; майчино и детско здраве; превенция на заболявания; образование и грамотност; чиста питейна вода и хигиена; и икономическо развитие и общност.

Сред най-добрите примери за реализирани проекти на Ротари Димитров представи „Брой до десет” за намаляване на агресията сред децата и възрастните, и „Скрининг и превенция на карцинома на женската гърда”, свързан с профилактика и ранната диагностика.

Ротари клуб – Монтана е създаден през 1996 година. Сега в него членуват 18 души. Има трима почетни членове. Стойността на проектите, които клуба е реализирал в полза на общността се изчислява на около 300 хиляди лева, заяви паст президентът на клуба д-р Людмил Антов. Направени са детска и шахматна площадки, чешма, градски часовник, поставени са светещи пътни знаци около всички училища, подпомогнат е дома за възрастни хора с увреждания в Горна Вереница. Благодарение на подкрепата на Ротари Монтана четирима младежи са продължили образованието си в университет.

За организиране на среща между двата дистрикта на България и Сърбия с мото: „Да запазим мира на Балканите”, Ротари клуб – Монтана е получил награда от президента на Ротари Интернешънъл, припомни Мая Владимирова паст президент на клуба по времето на срещата. Това е и най-голямото ни отличие, уточни тя.