Общобългарският събор "Към завета - Кубрат 105”, който е подкрепен от Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), ще бъде представен на брифинга от председателя на Международния организационен комитет Румен Спасов и от заместник-председателите на комитета инж. Делян Дамяновски - изпълнителен директор на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България (НАПОС-РБ), Симеон Симеонов - председател на Отечествения съюз, Ивелин Михайлов от Фондация "Въздигане", подпомогнал изграждането и на паметника на Кан Алцек в Челе ди Булгария, Италия, народният представител от коалиция "Обединени патриоти" Красимир Богданов (ВМРО) и журналистката Патриция Кирилова, председател на Сдружение "Велика Болгариа".

"Искаме да направим гроба на Кан Кубрат свещено място за всеки един българин и всеки българин поне веднъж в живота си да отиде и да се поклони там”, заяви по този повод инж. Делян Дамяновски, зам.-председател на Международния организационен комитет. А всеки българин, който присъства на събора, да получи свидетелство за поклонничество.”

"Днес ние се нуждаем от обединителен фактор, който да ни сплоти и да помни, че българите сме една от най-старите и най-древните народности и държави в Европа. Съборът "Към завета - Кубрат 105” може да се превърне в такъв фактор”, подчерта от своя страна Симеон Симеонов, председател на Отечествения съюз.

Съборът ще продължи два дни, с богата фолклорна и артистична програма. Очакват се българи от цял свят, както и наши преселници в Украйна и Молдова, т. нар. бесарабски и таврийски българи, чуваши, волжки и други българи да присъстват на събора.

Председателят на Фондация "Въздигане" Ивелин Михайлов, който преди време подпомогна и въздигането паметника на Кан Алцек в Италия, се ангажира до една година Мемориалният комплекс на Кан Кубрат и синовете му да бъда изграден край Мала Перешчепина, Украйна.

Лице на събора ще бъде най-добрият български боксьор и претендент за световната титла Кубрат Пулев.

Изследователят на българските руни и древна писменост Мила Салахи вече разчете символите от пръстените на Кубрат, които показват доста неизвестни факти за него и синовете му. Както и царската му титла, заедно с ролята му за християнизирането на Стара Велика България.

Повече информация за събора може да намерите на: kubrat.in.ua