Родова среща на един от най-старите родове в Камено поле - Гешковския, се проведе на 4 юни във врачанското село. Организатори на събитието бяха 79-годишната Райна Милова и инж. Цветан Цветков, гл. експерт в Природен парк „Врачански Балкан”.

Специално за родовата среща двамата инициатори издириха и събраха в дипляна, озаглавена „260 години Гешковски род”, имената на 517 родственици от десет поколения. Инж. Цветков пък разработи специален интернет сайт, посветен на рода.

На поканата се отзоваха 100-на потомци на родения през 1815 г. в с. Долна Бешовица дядо Гешко, откъдето в началото на XIX в. Гешковци се преселват в Камено поле. Поради буйния си нрав при идването си тук те били наричани Войнинци. В родовата памет е съхранено преданието за стопанката на дядо Гешко - баба Ивана, която била ербап жена, винаги ходела с потури и калпак, забучила в силяха си пищови и нож. Разказват, че една нощ, още по турско време, за да спаси децата и честта си, тя застреляла двама черкези, които похлопали на вратата на старата гешковска къща в късна доба, а трети черкезин прогонила, и закопала труповете им в местността „Рудината”. Един от внуците на дядо Гешко - Въто Велчов, загива геройски при Чаталджа в Балканската война 1912-1913 г., едва 20-годишен.

Сред дошлите на срещата бяха родственици от цяла България - от Враца, София, Плевен, Велико Търново, Варна, както и преселници в множество градове и села от Врачанска, Плевенска и Софийска области. Някои от тях се виждаха за пръв път от доста години, а други, от по-младите, се запознаха чак сега. Представители на Гешковския род има в САЩ, Канада, Германия, Франция, Сърбия, Гърция и др.

В момента най-възрастните гешковци са 90-годишната Венета Лилова от с. Галово, Оряховско и 87-годишният Цветко Нанков от Койнаре, а най-невръстни - Боян Цветков, на годинка и два месеца и 3-годишният Иван Петров, и двамата от Враца.

На родовата среща имаше и народни хора, и снимки, и мимолетен пролетен дъждец, и много наздравици …

„Нека всички ние предаваме спомена за нашите корени на следващите поколения, за да пребъде Гешковският род!”, пожела на изпроводяк Райна Милова.

И за да надживее вековното Гешково дърво - едно от най-старите в землището на Камено поле, летен дъб, надхвърлил достолепните 500 години.