© Борис Кръстев

Празничният ден ще започне в 09:30 ч. с традиционното дефиле на участниците и ритуалното засаждане на ново дърво във Фестивалната алея.

В 10:00 ч. фестивалът ще бъде официално открит от Женската певческа група при НЧ „Просвета-1928“- с. Царевец.

Наред с подготвения автентичен декор за събитието, ще има и ревю на традиционни крапчански носии.

Над 40 групи и индивидуални изпълнители на народни песни и танци от цяла България ще зарадват жителите и гостите на селото.

Журито на фестивала ще бъде в състав: председател - Илка Димитрова, музикален редактор в БНР, членове - Венцислав Пенев, народен певец и Геновева Спасова, художествен ръководител и хореограф на Танцов състав „Хемус“ - Враца.

Във всеки раздел и възрастова категория ще бъдат присъдени първа, втора и трета награда. Всички участници - групи, формации и индивидуални изпълнители, ще получат плакети и грамоти. Ще бъдат връчени също специална награда на журито и по една поощрителна награда във всеки раздел и във всяка възрастова група.

В богатата празнична програма участват и Танцов състав „Хемус“ – гр. Враца, народните изпълнители Венцислав Пенев и Елена Катранкьовска. Гост изпълнител ще бъде популярният певец Юри Крумов.

От местното Народно читалище споделиха, че ще има и Благотворителен базар за книги, а събраните средства ще отидат в помощ на Даниел Маринов.