Община Мездра бе представена от Валентин Вълчев - председател на градското читалище "Просвета 1925”, Валентина Цекова - секретар на читалището, библиотекарите Павлина Русева и Димитрина Иванова и Елисавета Тодорова от НЧ "Просвета 1925” - Ребърково. Програмата на семинара включваше посещение на Историческия и на Етнографския музей в Криводол, и на градската библиотеката.

Гости на инициативата бяха д-р Силва Хачерян - държавен експерт в Министерство на културата и Луизина Савкова - главен експерт в Министерство на културата. Силва Хачерян говори за перспективите и различните програми, касаещи българското читалище. Луизина Савкова се включи с темата "Българските библиотеки - място за учене през целия живот". Експертите отговориха на многобройните въпроси на читалищните работници относно финансирането, работата, програмите и перспективите на читалищата.

Втората част на семинара включваше представяне на различни добри практики от библиотекари, както и дейностите, които се осъществяват от читалищните библиотеки, участващи във форума.

Екипът на читалището в Мездра представи работата на библиотеката с различните категории читатели, организации, както и добрия опит от проекта "Бърза помощ за природата", защитен пред Фондация "Глобални библиотеки България".

Екипът на читалище "Възраждане" - Бойчиновци представи мобилната библиотека "Книга във всеки дом". Домакините от НЧ "Н. Й.Вапцаров" - Криводол показаха мултимедийна презентация на Христина Кръстева "Читалищната библиотека в гр. Криводол - място за учене през целия живот" и споделиха своя читалищен опит за различните читалищни дейности и решаването на различни проблеми.

Семинарът продължи с дискусия, обмяна на идеи, въпроси и разговори между читалищните дейци.