© РИОСВ

По време на 45-тото среднозимно преброяване експертите обходиха общо 16 точки по поречието на река Искър в участъка от с. Люти брод, общ. Мездра до с. Чомаковци, общ. Червен бряг, в това число и 2 точки от яз. „Дъбника” край гр. Враца. Благоприятните метеорологични условия – преобладаващото слънчево време, обичайните за сезона ниски температури, вариращи между -2° С и +5° С, оказаха влияние върху броя и видовия състав на зимуващите в района птици.

По обходените маршрути бяха преброени над 1050 представители на 10 вида водолюбиви птици, сред които сива и бяла чапла, голям корморан, голям гмурец, зимно бърне, лиска, зеленоглава патица. За поредна година най-многобройни се оказаха кормораните, зеленоглавите патици и лиските.

Особен интерес за наблюдателите тази година се оказа присъствието на Къдроглав пеликан на яз. Дъбника край гр. Враца, а по поречието на р. Искър бяха наблюдавани Зеленоножка, както и Скален и Морски орел в полет.

Експертите констатираха и наличието на екземпляри от други видове птици, които също са защитени, съгласно Закона за биологичното разнообразие – обикновен мишелов, дългоопашат и голям синигер, черешарка, сива сврачка и други.

Обобщените данни показват, че видовият състав се запазва относително постоянен, а числеността на видовете зимуващи водолюбиви птици в наблюдавания район се увеличава.

Преброяването на зимуващите водолюбиви птици се провежда в световен мащаб от 1967 г. и е едно от най-масовите събития в областта на природозащитата. То се осъществява едновременно в повече от 100 страни, включващи около 25 000 влажни зони в цяла Европа, Северна Африка и Близкия Изток, с цел максимално точно преброяване на водолюбивите птици, оценка за състоянието на популациите на птиците и състоянието на местата, където те зимуват. Събраните в резултат от преброяването данни ще бъдат предоставени на Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие. На международно ниво информацията се обобщава от организацията Wetlands International.