Работната среща е естествено продължение на подготвения от Световната банка доклад през миналата година „Финансиране, експлоатация, поддръжка и мониторинг на индивидуалните и други подходящи системи /ИДПС/ и изпълнение на насоките за оптимизиране на разходите. Целта на срещата е подпомагане МРРБ за въвеждане в националната практика на ИДПС за пречистване на отпадъчни води в съответствие с правната рамка на ЕС и принципите на устойчивото развитие.

Събитието се проведе на 6 юни 2018 г. в София, зала „Роял 3“ на хотел „Балкан“. Участваха представители на правителството и експерти от българската общност. На срещата бяха представени приложимия опит и предложения по отношение на планирането, проектирането, експлоатацията и поддръжката, мониторинг и контрол на ИДПС, както и възможните механизми за финансиране подмяна/реконструкция на съществуващи и нови системи.

На работната среща широко дискутирани са теми, свързани с природните системи за пречистване на отпадъчни води за малки населени места и индивидуалните системи за пречистване на отпадъчни води.