При извършената проверка от работна група, създадена от РИК - Враца в състав: Милена Миковска, Ирена Николова и Георги Петров, е установено, че в гр. Мездра не е налице твърдяното от жалбоподателя нарушение за поставяне на агитационни материали извън определените за това места. Констатирано е, че такива са поставени единствено на определените за това места, а именно - изрично посочените в Заповед №107 от 13.02.2017 г. на кмета на община Мездра, се казва в решението на РИК. По отношение на твърдението за нерегламентирано поставен транспарант на "БСП за България" в гр. Враца комисията е установила, че за поставянето на транспаранта е издадено Разрешение №Т8/2017 г. от кмета на община Враца.

С оглед на това РИК - Враца е решила да остави без уважение жалбата, подадена от Предизборния щаб на "Обединени патриоти - НФСБ, АТАКА и ВМРО".

Проверка на MediaNews обаче, извършена днес, установи, че на територията на гр. Мездра има десетки неправомерно поставени агитационни материали на обществени места, извън регламентираните в кметската заповед.

Най-фрапантният случай, за който вече сигнализирахме, е на входа на Мездра откъм Ботевград и Враца, където втора седмица върху белокаменния постамент с името на града продължават да се мъдрят предизборни плакати с лика на водача на кандидат-депутатската листа на "БСП за България”. Сред нарушителите са почти всички партии и коалиции, регистрирани за устие в изборите.

За справка: местата за поставяне на агитационни материали на територията на гр. Мездра и общината, посочени в кметската заповед, са следните: на ул. „Христо Ботев” - отдясно до входа на ХК „Родина”, след колелото над Автогарата и в зоната на кръстовището с ул. „Баданец”; южно от ОУ „Христо Ботев”; на пл. „Македония” и пл. „Калето”; на ул. Георги Димитров”, под тото пункта; в зелените площи пред Младежкия дом; на ул. „Янко Сакъзов”, при сградата на поликлиниката; на ул. „Георги Кирков”, под детската площадка в кв. 10; на Кременска рампа; при детската площадка в кв. „Принчовец”; на фасадата над Кино „Роял” и на рекламните площи на витрината на бившия Снек бар (по специална схема); на витрините на магазините на ПК „Труд”; в съставните села на общината - на места, определени със заповед на кметовете и кметските наместници на съответните населени места; на частни сгради, огради и витрини - с разрешението на собственика или управителя на имота.

Поставянето на агитационни материали на места, различни от упоменатите, да се счита за нарушение и да се санкционира, пише още в кметската заповед. Санкционирани досега няма.