В решението на РИК е записано, че са взети решения за разпределението на СИК след като представителят на ПП „Има Такъв Народ“е направил предложение цялата квота за ръководни места на партията, а имено 27 броя, да бъдат само за длъжност „председател“, т.е. без нито едно ръководно място за „заместник-председател“ и за „секретар“.

Съгласно взетото решение, ръководните места в СИК се разпределят както следва:

1.Коалиция „ГЕРБ-СДС“ - 39 - председател -13, зам-председател -13, секретар -13

2. Политическа партия „Има Такъв Народ“ – 26- 9 , 8, 9

3. Коалиция от партии „БСП за БЪЛГАРИЯ“ – 23 – 8, 7, 8

4. Политическа партия „Движение за права и свободи“ –16 – 5, 6, 5

5. Коалиция от партии „Демократична България-обединение“ – 15 – 5, 4, 6

6. Коалиция от партии „ИЗПРАВИ СЕ! МУТРИ ВЪН!“ – 7- 2, 4, 1

Решението подлежи на оспорване в тридневен срок от обявяването му пред Централната избирателна комисия, който изтече на 18 юни.

Във връзка с предизборната подготовка, кметът на община Мездра Иван Аспарухов заяви, че за предишните избори подготовката е била по-трудна, тъй като се произведоха в обстановката на извънредните мерки по време на пандемията. Това е наложило в последните дни да се организират допълнително хора от общинската администрация за осигуряването на дезинфекционни материали, предпазни средства и други.

Относно машинното гласуване, Аспарухов допълни, че сега ще имат възможността или ще се търси вариант за осигуряването на хора за поддръжка на машините. Стана ясно, че ще има 23 машини - в 14- те градски секции и в 9 села.