Протестиращите издигнаха лозунги: "50 акта, а никой бракониер не е осъден", "Кой държи чадъра над бракониерите?", "Горите не са дърва за огрев" и др. Да се криминализира и забрани уловът с мрежести уреди и ток, за промяна в Закона за рибарството и аквакултурите настояват рибарите от Северозапада.

Според Росен Николов, главен експерт в отдел "Рибарство и контрол - Западна България" в Изпълнителна агенция "Рибарство и аквакултури" (ИАРА) - София, в други градове няма такова напрежение. За миналата година в териториално звено на ИАРА в Монтана са заловени общо 43 нарушители, иззети са 147 риболовни уреди, 5196 метра незаконна мрежи и 645 килограма риба. Издадени са и наказателни постановления. Риболовците водят борба срещу бракониерските набези.

Язовир "Огоста" е разрешен само за любителски риболов. Нарушението за нерегламентиран стопански риболов се наказва с глоба от 1500 лева, а при повторно нарушение - с двоен размер, но осъдени - няма", каза председателят на риболовците Владимир Цветков.