Малко след това се обадила жена, която казала на Св. К. да изчака, за да говори, след което мъжки глас и казал: "Слушай, знаем къде живееш, ще дойдем при теб - ще те пребием, ако не дадеш парите, които имаш!" и линията прекъснала. След около 15 минути телефонът отново позвънил и се чул същият мъжки глас, който продължил да заплашва Св. К. Казал й да му даде всичките пари и злато, които има.

Жената позвънила на тел. 094112 и разказала за случилото се на мъжа, който първоначално й се представил за полицай. Той я посъветвал да събере всички пари и накити от дома си и да ги сложи в една торба. Обяснил й, че долу има полицай и ще задържат терористите. Попитал я къде живее, след което Св. К. му обяснила подробно. Пострадалата събрала в жълт найлонов плик всички пари и злато, с които разполагала, а малко след това се обадил мъжки глас, който й казал да занесе торбата и да я остави до кофите за боклук срещу паркинга на МОЛ - Видин. Св. Калчева изпълнила указаното.

През цялото време "полицаят' продължавал да разговаря с нея по телефона, като след около 20 минути й казал да отиде да си вземе торбичката и продължил да я държи на линия. Св. К. слязла пред къщата и видяла униформени полицаи и патрулен автомобил. Подала им сигнал с ръка, за да спрат, като им обяснила, че е оставила плик с пари и ценности малко по-рано между две кофи за смет, точно срещу сградата на МОЛ - Видин. Казала им, че помага на полицията да заловят телефонни измамници. Полицейските служители огледали мястото и видели, че плика с ценности е още там. Отдръпнали се и започнали наблюдение до идването на екип на "Криминална полиция". Минути по-късно криминалистите пристигнали на място и се разположили на около 100-на метра за наблюдение.

Няколко минути по-късно забелязали лице от мъжки пол, което се приближавало откъм градинката на черквата. Той се насочил право към мястото, където бил оставен плика, като бил видимо неспокоен, постоянно се оглеждал и говорел по мобилния си телефон. Доближил се до оставения плик, навел се, хванал го за дръжките и почти веднага го пуснал, тъй като забелязал приближаващите към него полицейски служители. В този момент измамникът бил задържан от служителите на Областна дирекция на МВР - Видин. Самоличността му била установена като Д. Т. от Бургас. На място бил извършен оглед на местопроизшествието. С протокол пликът бил иззет, заедно с вещите в него, които били подробно описани и фотографирани.

Разпитан в качеството на обвиняем, в присъствие на назначения му служебен защитник, Д. Т. направил пълни самопризнания за извършеното от него деяние. Заявил, че е бил осъждан в миналото за извършени телефонни измами, както и че тогава е изпълнявал същата роля - на т. нар. "муле". Неговата задача се състояла в това да вземе оставените от пострадалата ценности и след това да ги отнесе до посочено от съучастника му място.

Предстои делото да продължи в съда.