Национален протест пред Министерския съвет организират Сдружението на заведенията и Асоциацията на заведенията в България с настояването обектите им да отворят от 1 февруари.

80% от членовете на браншовите организации подкрепят намеренията за протестни действия, съобщи Емил Коларов: "Ние единственото нещо, което искаме, е да работим. За нас е необяснимо поради каква причина оставаме затворени само ние, моловете и фитнесите, при положение, че ясно се вижда, след като един месец работят всички ресторанти на хотелите, че няма никакво повишаване на заболеваемостта".

От бранша не са притеснени от появата на новия щам на коронавируса и в България и смятат, че с необходимите противоепидемични мерки могат да осигурят безопасност за своите служители и клиенти: "Ние приемаме всички условия, които са свързани с дезинфекция, за маски на персоналите, за работно време до 23:30 и така нататък", посочи Коларов.

В декларация от Националния борд по туризъм изразиха подкрепа за ресторантьорския бранш и настояха за нов антикризисен план с ясни финансово-икономически параметри. Организацията посочва, че липсата на предсказуемост относно предстоящите решения създава огромно напрежение за всички.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация пък поискаха среща с премиера Бойко Борисови ресорните министри, по време на която да бъдат обсъдени всички спешни въпроси за бранша, включително компенсациите за персонала от 1 февруари да се увеличат на 100% от възнаграждението, а за бизнеса - на 30% от оборота, както и да се изплащат в рамките на месеца, за който са предвидени.

Източник: standartnews.com