© Монитор

Спасителната дейност е доста скъпа, тъй като се използват специфични съоръжения, каза пък зам.-председателят на ПСС Веселин Ганчев и призова хората да се застраховат, когато отиват в планината.

Рекордьори сме и по губене в планината, стана ясно още от информация на ПСС при БЧК. Планинските спасители са оказали помощ на 2514 човека само през тази година, като за измъкването им от пропасти, дерета и намиране на трудно достъпни места са направени 94 спасителни акции. Смъртните случаи през 2016 година са осем.

Основната причина за инциденти в планината е надценяване на собствените възможности, обясни директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев. Той изрази надежда, че хората ще спазват планинарската етика, което би помогнало да не се попада в тежки ситуации. Българските планини са предвидими, просто не бива да се тръгва на туризъм без предварителна информация за температурите, условията, евентуална лавинна опасност, неподходящо облекло и без застраховка, обясни Емил Нешев. Планината си има правила и всички сме длъжни да се съобразяваме с тях, каза още той и подчерта, че ПСС е напълно готова за новия зимен сезон.

От Планинската спасителна служба отново повдигнаха въпроса за регламентиране на доброволческата дейност.

Държавата е длъжник в това отношение. необходимо е народните представители да приемат Закон за доброволчеството, колкото е възможно по-скоро, изтъкна заместник – председателят на ПСС Веселин Ганчев. Той припомни бедствието във Варна от преди близо три години, когато доброволци бяха уволенени от работа.