Организатори на събитието за пореден път бяха Сдружението „BG Events&Guiding“, Община Мездра и Кметство Крета, а главни инициатори - любителите на бягането в пресечени местности (Тrail Running), на планинското и шосейно колоездене Александър Александров, Иван Стоянов и Станислава Цветанова от Враца. Маршрутът на трасето е с дължина 11,7 км и обща денивелация +370 м. Участниците се състезаваха в четири възрастови групи - юноши и девойки до 18 г., мъже и жени от 19 до 39 г., мъже и жени от 40 до 49 г. и ветерани 50+.

Един от организаторите - Иван Стоянов, заяви, че е изключително доволен от организацията на състезанието и най-вече от това, че планинското бягане намира все повече почитатели. Доказателство за това е рекордният брой участници в тазгодишното издание на "Кreta Run".

Най-възрастните бегачи при мъжете бяха Васил Грозев от с. Бъркачево на 73 и Павел Ширилинков от Панагюрище – на 70, а най-малките – Лъчезар Панайотов на 9 г. и Борис Конакчиев на 10.

Малко преди старта, кметът на Община Мездра пожела успех на състезателите и издаде в аванс, че вече има още две трасета за планинско бягане, където през лятото ще се проведат две състезания. Едното е в землището на село Очин дол, а другото – в село Зверино.

След изслушването на националния химн, двамата организатори Сашо и Иван дадоха старт на надпреварата.

Най-сериозна бе конкуренцията при мъжете, където на старт застанаха 85 бегачи, любители на бягането в пресечени местности (Тrail Running).

Пръв пресече финалната лента Николай Николов на 25 години от Севлиево, с време 44:29 м.в категорията 19-39 години. Победителят в надпреварата заяви, че за трета година участва в "Кreta Run" и е щастлив, че освен първото място, е поставил и личен рекорд. Втори в категорията се нареди Иван Вълчев от Плевен, следван от Георги Георгиев от Берковица.

В категорията 40 – 49 години, пръв финишира Димитър Николов от Берковица, пред Петко Кошинлийски от Правец и Петко Захариев от София.

При юношите до 18 години златния медал заслужи Майкъл Борисов следван от 10-годишния Борис Конакчиев и 9-годишния Лъчезар Панайотов от София.

В категорията 50+ най-бърз бе Николай Петров от Червен бряг, следван от Георги Семковски от Койнаре и Цветан Тодоров от Монтана.

При жените на старт застанаха 47 бегачки, които също се състезаваха в четири категории.

При дамите от 19 до 39, 26-годишната Антония Георгиева от Монтана бе безапелационна, с време 52:48, следвана от Ивелина Маджарова и Даниела Стоянова от София.

Във възрастовата група 40-49 години първа финишира Ния Йотова от София, пред Екатерина Можайска – 43 години от Санкт Петербург и Ирена Николова от Плевен.

При дамите над 50+ отново най-бърза бе миналогодишната победителка Дани Еленкова – 52 от Монтана, следвана от столичанките Росилина Хесапчиева и Красимира Герасимова.

И тази година не липсваха атрактвни участници в "Kreta Run" 2021. Великолепният Искър за малко се обърка при старта, но бързо надуши следата и финишира заедно със стопанина си.

Мездра бе представена от общинския съветник Мирослав Аспарухов, който бързо смени носията и застана на старта в спортен екип под номер 101.

Победителите в "Kreta Run 2020" получиха медали и грамоти, парични награди, осигурени от Община Мездра, както и домашни изкушения от мазето на баба, осигурени от майсторите кулинари от Крета. Не липсваха и топлите вълнени чорапи и терлици на баба.

Наградите връчиха кметът на Община Мездра Иван Аспарухов и заместник – кметът Нели Минева.