Целта на състезанието „Мисия 7” е да мотивира учениците да овладяват нормите на българския книжовен език, да изграждат умения за използването на богатството на родния език. Състезанието е насочено главно към кандидат-гимназистите, за да предизвика интереса им и да покажат своите знания и постижения преди Националното външно оценяване.

Изявата бе открита от директора на ОУ „Христо Ботев” – Иван Иванчев, който поздрави с добре дошли състезателите и техните ръководители, и им пожела достойно представяне в образователната надпревара. Той изрази задоволство от проявения интерес, като подчерта, че „Мисия 7” не е мисия невъзможна за знаещите и можещите.

За творческия дух и доброто настроение, домакините бяха подготвили музикален поздрав към състезатели и гости - „Песен за доброто” , изпълнена от шестокласничката Елена.

Знанията на кандидат-гимназистите бяха оценявани от 5-членно жури в състав Христинка Иванова, Богдана Върбанова, Ани Пагеловска, Дарина Николова и Павлинка Петрова – учители по български език и литература в представените училища.

Съгласно регламента, състезанието се проведе в 7 кръга, които включват въпроси и задачи от изучения материал по български език и литература.

В първия кръг състезателите трябваше да се справят с 10 задачи и да демонстрират уменията си да четат с разбиране непознат текст.

Вторият, третият и четвъртият кръгове бяха свързани с проверка на уменията и знанията на учениците на българското словно богатство.

След почти двучасов езиково-литературен маратон, в който отборите показаха невероятен спортен хъс, журито обяви крайното класиране. На първо място се класира отборът на училището домакин "Христо Ботев", които спечелиха надпреварата с52 точки. За отбора победител се състезаваха Ива Митова, Елеонора Сергеева и Ваймил Пановски.

На второ място, само на 3 точки разлика, се нареди отборът на СУ "Иван Вазов" с 49 точки, заслужени от Кристиана Панчева, Божидар Христов и Ния Бонева.

На трето място, с резултат 45 точки, се наредиха седмокласниците от СУ "Васил Левски" - град Роман, в състав Нина Петкова, Виктор Стоянов и Цветелина Тодорова.

Четвърто място, с 43 точки, заеха кандидат-гимназистите от ОУ "Св. св.Кирил и Методий" - Мездра, а петото място остана за възпитаниците на СУ "Св. Климент Охридски" - с. Зверино с 29 точки.

След края на състезанието председателят на журито, Христинка Иванова, поздрави участниците за много доброто представяне и изрази увереност, че всички ще се представят достойно на предстоящото национално външно оценяване.

Всички участници получиха индивидуални награди, връчени от директора на ОУ "Христо Ботев" Иван Иванчев.