От думите му по време на парламентарния контрол в петък стана ясно, че той очаква до края на 2017 г. да приключи реформата във водния сектор чрез окрупняване на ВиК-дружествата, оценката на техните планове за развитие и ценовата им рамка, каквото е предварителното условие на Брюксел, за да започне усвояването на над 2 млрд. лв. за водния сектор.

Министърът обясни, че с консолидирането на общините на територията на съответната област в рамките на един ВиК-оператор, ще създаде оптимизиране на разходите на регионално ниво, както и възможност за дългосрочни инвестиции и възможност за кандидатстване за национално и европейско финансиране. Вече са изготвени регионални планове за водоснабдяване и канализация с краткосрочни, средносрочни и дългосрочни инвестиционни програми към тях, припомни той.

Още пет нови консолидирани области имат възможност и ще получат европейско финансиране. В 21 от 28-те области на България ще се реализират проекти с европейско финансиране по линия на ОПОС 2014-2020 г., каза още Нанков. Според него така до края на 2023 г. ще могат да бъдат реализирани набелязаните проекти.

Европейското финансиране за ВиК-сектора обаче е недостатъчно и средствата ще решат само част от проблемите, за пореден път бе отбелязано от поредния министър на регионалното развитие и благоустройството, който припомни, че водният сектор се нуждае от 12 млрд. лв. за решаване на проблемите.

Нанков допълни, че целта на ведомството му е до десет години водният отрасъл да постигне техническа, екологична и финансова устойчивост и съответствие с директивите на Европейския съюз.

Източник: mediapool.bgl