Изпълнителният директор на дирекция "Реставрация" ЕАД към Министерството на културата проф. Венелин Терзиев сподели, че са проведени няколко работни срещи с областния управител на област Видин - Момчил Станков и с кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков. Поводът е, че "Реставрация" ЕАД, което е част от Министерство на културата, има интерес да структурира своя регионална дирекция, която да се занимава с археология и реставрация в град Видин, и да отговаря за административните области на плановия район. Проф. Терзиев изрази радостта си от подкрепата, която получава от градоначалника и от областния управител.

Структурирането на една регионална дирекция, каквито има в градовете Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив и София, е свързано не само с осигуряване на сграден фонд и място, където да пребивава тази дирекция, но и със съответния капацитет от хора, които да се занимават със специфичните дейности по реставрация и археология. След декларираното съгласие ще бъде направен функционален анализ и предложението ще се представи на министъра на културата. Остава само той да утвърди новата структура.

Кметът на Видин - Цветан Ценков, заяви, че градът, като една от столиците на България, като град с над 4000 години история, с изключително добре запазени исторически паметници, приоритетно трябва да съхранява и развива културата си. Според градоначалника, без Министерство на културата не може да се постигнат големи резултати и се надява след мандата, Видин наистина да получи своето достолепно място в България и за Северозапада да се говори, като за един прекрасен край. Заедно с областния управител ще работят за създаването на националната институция във Видин.