Специалистите обясняват, че сензорната интеграция е неврологичен процес, при който всички сетивни стимули от заобикалящия ни свят и от нашето собствено тяло се преработват, анализират, интерпретират, така че да можем да реагираме адекватно на физическите и социални ситуации, в които попадаме всеки ден. Този процес е неосъзнат /така както дишане, ходене и мн.др./, но е основополагащ фактор в ранното детско развитие. Дългият път, който детето изминава от утробата до структурираната детската среда, е свързан основно с трупане на опит-сензорен, социален, емоционален.

Според терапевтите, ерготерапията може да помогне на децата, които имат затруднения с координацията, фокусирането и организирането на дадена дейност. Тя също помага на децата, които се затрудняват да контролират собствените си дейности и поведение и трудно интегрират различните стимули идващи от средата. Ерготерапевтите помагат при определени затруднения свързани с ученето и вниманието, с които децата ежедневно се борят в училище и в ежедневието си, помагат на децата, които изпитват затруднения с дейности като употреба на четка за зъби, обличане, скачане, катерене, писане на дъска, подреждане на раницата.

За първи път Денят на ерготерапията е отбелязан от Световната федерация на ерготерапевтите (World Federation of Occupational Therapists, WFOT) през 2010 г. Оттогава насам той се е превърнал във важна дата в календара на специалистите, практикуващи тази професия.