Участие в програмата ще вземат децата от Вокална група „Детски свят“, мажоретните състави, групата за художествено слово и групата „Приказен свят“ при Центъра за подкрепа за личностно развитие.

В 10:10 часа официално ще бъде открит традиционния Републикански шосеен пробег „3 март“, в който ще вземат участие атлети от цялата страна. Награждаването на победителите в отделните възрастови групи ще бъде в 12:30 часа.

Тази година селата Зверино, Игнатица и Оселна ще отбележат Освобождението на България от турско робство съвместно. Програмата на площад „4 юни“ в Зверино ще започне в 11:00 часа. В нея е включено отдаване на почит към загиналите за свободата на родината, рецитал на деца от ДГ „Звездичка“ и ученици от СУ „Св. Климент Охридски“, както и поднасяне на цветя пред паметния знак „Печена църква“.

Денят ще бъде отбелязан с богата програма и в мездренското село Моравица. Тя ще започне в 10:00 часа с автомобилно шествие и знамена. Половин час по-късно ще бъде извършен водосвет, след което ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите в боевете за свобода.

В 12:00 часа ще започне урок по родолюбие, по време на който ще бъдат представени презентации от ОУ „Васил Кънчов“, на тема „Пътят към свободата“, „Фолклорни области на България“, с Мирослав Аспарухов и „Оръжие от войните“, с Евгени Кучков. В урока е включена беседа със съвременния Христо Ботев и поздрав от ДТС „Моравешки звънчета“ с ръководител Даяна Ценова.