Първата копка и полагането на основния камък на храма се случиха на 26 май 2012 г. "Трябва да се направи нещо за селото, хората да се обединят - това е идеята, сподели тогава Бай Кольо. И с Божията помощ, дето се вика, да построим нещо за идните поколения!” Въпреки трудностите, които неизбежно съпътстват всяка една такава обществена инициатива, строителството продължава вече пета година.

"Всеки помага с каквото може. Едни даряват пари, други - строителни материали, трети участват с доброволен труд”, разказа инж. Тодор Беломорски, управител на гражданското сдружение "Св. Николай Чудотворец”. Община Мездра, чиято собственост е теренът, върху който се строи църквата, също оказва финансова подкрепа. През 2013 г. кметската управа предоставя 5 хил. лв., с които е закупен бетон и са излети основите на храма, а тази година Общинският съвет отпусна още толкова средства за дървен материал.

И работата по черквата потръгва. Начело с кметския наместник на селото Димитър Цонков и под ръководството на майсторите Пешо Петков, Николай Петков и Георги Василев строителството на сградата, която е с площ 180 кв. м., напредва. Остават обаче да се направят още доста неща. Едва тогава ще се мисли за зографисването и вътрешната украса на храма. Амбицията на Инициативния комитет е църквата да бъде завършена догодина.

По случай Деня на победата и Ден на Европа - 9 май, в Мездра официално беше отрит мемориален знак в памет на 9-ма офицери и войници от нашата община, загинали през 1945 г. за освобождението на Унгария, които са погребани в българското военно гробище край гр. Харкан. Инициативата за неговото поставяне е на Съюза на ветераните от войните на България, със съдействието на Община Мездра.

Мемориалният знак е изработен от бял врачански камък и представлява стилизиран „Кръст за храброст” - най-престижното навремето българско военно отличие. Проектът е изработен безвъзмездно от арх. Данаил Дилков, материалът е дарен от изпълнителния директор на „Хемус-М” Андреас Испиридис, а изработката е дело на инж. Цветан Цветков.

В основата на мемориалния знак бяха поставени две артилерийски гилзи - от 122 мм гаубица и от 57 мм зенитно оръдие. В първата е положена пръст, взета от гробните места на деветимата загинали, а във втората - възвание на ветераните от община Мездра към младото поколение и гражданите.

За тържествената обстановка допринесоха формация „Армейска песен” към Представителния ансамбъл на въоръжените сили на Република България и гвардейци от Националната гвардейска част. Възпоменателната проява завърши с проверка заря, с която беше почетена паметта на 35-мата офицери и войници от мездренския край, загинали във Втората световна война.

Християнски кръст ще закриля вече жителите на едно от най-малките населени места в община Мездра - село Кален. Той е издигнат на връх "Гроздев камък" в подножието на Веслешкия балкан от известния майстор-каменоделец Въто Цолов. Кръстът е метален, висок е 7,5 метра, като в него е вградено стилизирано изображение на кръг - Слънце, като символ на Живота.

В съботата подир Неделята след големия християнски празник Кръстовден новата придобивка беше осветена от отец Николай Костадинов, секретар на Врачанската Св. Митрополия.

Пространството около Символа на вярата, въздигнат на връх „Гроздев камък”, ще бъде облагородено. Предвижда се Кръстът да бъде осветен, за да се вижда отдалече и нощем.

Край него вече са монтирани две белокаменни пейки и масичка за посети-телите на това целунато от Бога място.

Това е поредното добро дело, което Въто Цолов, прави за своето родно село. През 2006 г. в Кален беше открит войнишки паметник, изработен безвъзмездно от прочутия майстор-каменоделец, а преди три години, през 2014-та, бе осветен първият в историята на селището православен храм - „Св. Георги”, основен дарител за изграждането на който отново бе той.

Следващото начинание "на ползу роду", с което Майстор Въто възнамерява да се захване, е на построи Триумфална арка над входа на селото по подобие на тази на Шанз-Елизе в Париж.

В Деня на селото, през ноември в Дърманци беше открита паметна плоча на фелдфебел Атанас Иванов Атанасов, загинал в Унгария по време на Втората световна война. Паметният знак е издигнат по идея на Съюза на ветераните от войните на България, а е реализирана благодарение на кмета на селото Димитър Тронков. Патриотичното начинание е подпомогнато материално и финансово от Кметство Дърманци и от ПП АБВ.

Дали по стечение на обстоятелствата, или по ирония на съдбата, обособеното парково място, където бе издигната паметната плоча, се намира точно срещу дома, в който е отраснал и живял местният герой.

Да почетат паметта и отдадат дължимото на своя съселянин се събраха множество жители и гости на селото. Сред тях бяха дългогодишният кмет на Мездра Иван Аспарухов, общински съветници и представители на Съюза на ветераните от войните. Слово за живота и делото на фелдфебел Атанасов произнесе кметът на Дърманци Димитър Тронков, който благодари на спомоществователите, с чиято помощ е станало възможно това събитие. Заместник-председателят на общинската организация на ветераните в Мездра инж. Стефчо Симеонов връчи поздравителен адрес от името на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните - Враца.

След откриването на паметния знак, участниците във възпоменателната проява почетоха с едноминутно мълчание паметта на героя, а енорийският свещеник отец Галин Младенов отслужи водосвет. Той подчерта, че народ, който няма история, няма и бъдеще, ето защо трябва да помним и предаваме на поколенията след нас уроците и паметта на историята.

На Архангеловден в центъра на Върбешница официално беше отрито "Райско кътче” за отдих и спорт. Новата придобивка е изградена по проект, който е изпълнен от местното кметство по Програмата „Малки местни инициативи - Мездра 2017”.

По проекта на площада във Върбешница бяха облагородени две градинки, направени са беседка за отдих и алпинеум, монтиран е комбиниран фитнес уред и са оформени оригинални цветни лехи. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Община Мездра, която осигури за целта 5000 лв. Новата придобивка беше осветена от енорийския свещеник Владислав Цветанов.

Това е поредният мини проект, изпълнен в община Мездра по Програмата "Малки местни инициативи 2017”. През лятото в двора на Средно училище „Иван Вазов” в Мездра беше монтиран стрийт фитнес на открито, на Петковден в Очин дол също бе открит кът за отдих и облагородените околни пространства, а на Димитровден в Царевец беше осветена обновената зала за тържества в местното кметство.

Подобни проекти бяха реализирани също в Брусен, Горна Кремена и Типченица. Средствата, заложени в Бюджет 2017 на Община Мездра за финансиране на програмата, са в размер на около 30 хил. лв., въпреки че в края на миналата година местният парламент реши в общинския бюджет да бъдат предвидени 80 000 лв.