Проектът „Домашни грижи“ на БЧК, подкрепен от Швейцарския червен кръст, е приложен за област Враца. Използва се интегриран модел на здравно-социални услуги за възрастни хора.

„Дори и медицинските сестри, които са започнали да работят, са преминали през допълнително обучение. Предотвратено е настаняването в специализирани институции на 30 от нашите потребители и при 133 е достигнато навреме и направено лечение или е открит някакъв проблем“, каза заместник генералният директор на БЧК Надежда Тодоровска.

Възможностите за прилагането на модела „Домашни грижи“ бяха обсъдени на заседание в НС. За да бъде осигурена патронажна грижа за 18 хиляди души, ще бъдат необходими 20 милиона лева. Направените изчисления представи заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова.

„За тази година по споразуменията на Агенция „Социално подпомагане“ с 291 общини, които ще се сключат, са ни необходими 83 милиона лева. Това, което можем да направим като обхват на нуждаещи се за подкрепа в домашна среда, е само за 26 хиляди потребители и 16 хиляди предоставящи лични асистенти, социални асистенти и домашни помощници“.

„Предстои по-тежката част да интегрират своите усилия Министерството на здравеопазването и Социалното министерство, за да може, от една страна, социалните услуги да бъдат прецизирани по отношение и на здравните потребности, да се организира подготовката на кадри и да се осигури устойчиво финансиране на тези грижи. Тук вече услугата може да бъде насочена не само към възрастни хора, но тя може да се ползва и във всички възрастови категории, когато става въпрос за хора със здравословни проблеми“, каза председателят на Комисията по здравеопазване Даниела Дариткова.