На 9 юни около обяд в Бяла Слатина, в къща, обитавана от 46-годишен мъж, при извършена полицейска проверка от служители на Областна дирекция на МВР - Враца и на Районно управление - Бала Слатина, в жилищно помещение е открит замаскиран вход, водещ към избено помещение. В него органите на реда намерили специализирани съоръжения за оранжерийно отглеждане на канабис. "Обзавеждането” се състояло от климатизационни, вентилационни и очистващи въздуха съоръжения, съоръжения за регулиране влажността на въздуха, автоматично управляеми лампи за имитация на дневна светлина, специализирано ел. оборудване за времево управление на осветителните тела.

Имало и препарати за растителна защита и почвеноторфни смеси, поставки за ротация на саксиите с растенията, изолация на стените и пода на помещението, филтри за ограничаване миризмата от растенията. Открити са 40 броя растения с височина от 50 см до 1 м, с обща маса 6870 грама, който при направеният наркотест са реагирали на канабис.

В специализирана кутия разсадник с вентилационни отвори имало 6 растения с височина 7 до 9 см, подготвени за разсаждане. Съоръженията и канабиса са иззети.

Образувано е досъдебно производство по чл. 354в, ал. 1 от Наказателния кодекс. Мъжът е задържан за срок до 24 часа. Той досега не е криминално проявен и не е осъждан.