За отбелязване е, че ромските момичета в повечето случаи не изоставят децата си. Някои от тях дори са сключили брак с биологичните бащи на бебетата и това е станало със съдебно решение, предвид непълнолетието им.

От социалната служба на част от невръстните майки е отпусната еднократна финансова помощ и са им осигурени консултации с психолози от Центъра за обществена подкрепа.

Преди 4 години във Враца роди 13-годишна ромка, която имаше вече едно дете и на 16 стана майка за трети път. Такива случаи оттогава няма. Българското законодателство отхвърля браковете до 16 години, а от 16 до 18 г. могат да се оженят само със съгласие на родителите и с решение на съда.

Полов акт с момиче, което не е навършило 14 години, се счита за престъпление, независимо дали детето го е направило доброволно или е насилено. При навършване на 14 години законът защитава детето от нежелан полов акт. Всеки, който използва родителската си власт и принуди детето си да се ожени преди да навърши 16 г., подлежи на наказание. Престъпление е и заживяване на съпружески начала между момиче, ненавършило 16 години и момче.

Тези твърдения са регламентирани и в закона. От Районна прокуратура във Враца обаче, отговарят на сигналите за непълнолетни родилки с писма, в които се казва, че „няма данни за извършено престъпление”. Затова и няма дела в съда срещу мъжете, създали деца на децата. Ако има поне един осъден, много от мъжкарите ще помислят преди да посегнат на непълнолетно момиче.

През миналата година в община Враца са родили 19 непълнолетни ромки. Вероятно повечето от тях не са искали да имат деца, докато те самите още са такива.