© МВР

Установено е, че в периода 2014-2017 г. международната организирана престъпна група е инсталирала скиминг устройства на средно 400 банкомата годишно с цел да копира и използва информацията от банковите карти. Подправените карти са били използвани за незаконни транзакции в около 200 банкомата извън Европейския съюз, главно в САЩ, Доминиканската република, Малайзия, Индонезия, Виетнам, Перу, Филипините и Коста Рика. Приблизително 3000 граждани на ЕС са пострадали от действията на организираната престъпна група и са били ощетени с най-малко 500 000 евро.

„Съвместната операция беше много успешна. Нивото на сътрудничество в рамките на съвместния екип за разследване беше динамично, изключително професионално и насочено към постигане на резултати. Високо оценяваме изключителното ниво на професионален опит на нашите колеги от Специализираната прокуратура на България, както и прилагането на най-добрите практики за разбиването на тази комплексна организирана престъпна група“, е оценката за съвместните действия на Камен Михов, национален представител за България в Евроджъст.

По думите на Фрациско Хименес-Виярехо, национален представител за Испания в Евроджъст, успешната операция потвърждава ангажираността на Евроджъст да защитава средствата на гражданите на ЕС от попадането им в ръцете на киберизмамници. „Цялата престъпна мрежа беше разбита, благодарение на съвместните усилия на испанските и българските прокурорски власти, както и на ценната подкрепа оказана от техните Национални бюра в Евроджъст, и в резултат на това тя вече е неспособна да мами невинни жертви“, допълни той.

Стивън Уилсън, оглавяващ Европейския център по киберпрестъпления към Европол подчерта, че полицейските сили в ЕС използват уникалните средства на Европол, за да подсигурят безопасността на електронните парични транзакции: „Непрекъснато влагаме все повече и повече ресурси в тази ключова платформа за подкрепа и сега виждаме резултатите от дейността ни“.