Успешната реализация е резултат от изключително добрата оперативна работа на служители на ГД „Борба с организираната престъпна група“. В оперативната разработка е участвал служител под прикритие, който се представил като клиент пред членовете на организираната престъпна група и, след като преминал по цялата верига на престъпната „услуга“, получил ТЕЛК решение за над 50% инвалидност. Докато тече тази разработка ГДБОП са установили общо около 100 подобни случая. Това разясни заместник главният прокурор Иван Гешев и отново подчерта, че съвместната дейност на прокуратурата и МВР по противодействие на измамите, свързани с ТЕЛК решения, не е кампанийна.

Досъдебното производство е образувано с постановление на прокурор от Специализираната прокуратура от 28 юни 2019 г. по повод сезираща справка от ГДБОП, в която се съдържат данни за организирана престъпна група, действаща от началото на 2019 г. на територията на София, създадена с цел извършване на корупционни и документни престъпления, свързани с процедурата по придобиване на степен на инвалидност от ТЕЛК комисии – уточни говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева. Наблюдаващият прокурор Евгения Деянова обобщи, че „услугата“ предоставяна от организираната престъпна група, е включвала подготовка на целия набор от медицински документи, придружаване на кандидата за явяване пред ТЕЛК комисия, предоставяне на решението.

В хода на оперативните действия са установени членовете на престъпната група – трима лекари, двама от които са председатели на ТЕЛК комисии, а третият – психиатър, както и посредникът, който е участник с основна роля при осъществяване на връзката между лекари и хора, искащи незаконно да се сдобият с ТЕЛК решение. Той е изградил доверени отношения с лекари от различни специалности и председатели на ТЕЛК комисии на територията на София, които срещу заплащане, между 1000 и 3000 лева, са издавали етапни епикризи, без медицински прегледи.

Осъществените вчера действия по разследването са предприети в условията на неотложност. Претърсвания са извършени на 12 адреса, обитавани от членовете, както и ползвани от тях служебни адреси. Иззети са множествомедицински документи, копия на лични карти, празни бланки за заявления до ТЕЛК, както и бележки с лични данни на хора и суми срещу тях.

Арестувани са четирима души, на които са повдигнати обвинения и наложени мерки за неотклонение до 72 часа. Предстои да бъде разгледано искане за постоянното им задържане.


Източник: .mvr.bg