Във връзка с образувано досъдебно производство в Областната дирекция на МВР - Монтана за корупционни престъпления, извършвани от служители на Държавно горско стопанство - Лом, са претърсени 12 обекта - офиси на фирми и частни домове в Лом, Монтана, Берковица и в село Сливата, община Лом.

Иззети са множество документи, парични суми, мобилни телефони и преносим компютър. Извършени са лични обиски на Г. Г. (35 г.) от Лом, Ц. А. (52 г.) и П. Д. (41 г.), като първите двама са задържани за срок до 24 часа.

В операцията са участвали служители на Областната дирекция на МВР - Монтана, Териториалната дирекция "Национална сигурност", Районните полицейски управления в Лом и Берковица и ЗЖУ - Монтана. Действията са извършени под ръководството на Окръжна прокуратура - Монтана.

Най-вероятно нарочените са учaствали в някаква схема или не са се отчитали правилно, коментират експертите.

По думите на говорителя на Окръжна прокуратура - Монтана Лилия Илиева се очаква акцията да приключи и тогава може да бъде променена мярката им за задържане. Според запознати един от тях е самият шеф на Горското в крайдунавския град. Несъответствия между отчетите за отсечена и предадена дървесина са открили и от Северозапдното държавно горско предприятие.

Дърводобивът в Лом не е в големи размери – около 5 до 7000 куб.метра. Доста са бракониерите, които са осъдени или са им иззели автомобилите и каруците. Една от най-големите фирми сече масивите между селата Сливата и Добридол.