На срещата бяха очертани главните приоритетни мерки за справяне с престъпността във Врачанския район. Тревожни са данните за увеличаването на извършваните тежки престъпления с фатален край. По данни от прокуратурата, област Враца за втора поредна година е на първо място по коефициента на престъпност и на второ място по брой убийства.

В тази връзка районният прокурор акцентира върху необходимостта от активно взаимодействие между институциите за ефективно противодействие на престъпленията с висока степен на обществена опасност.

Специално внимание беше обърнато на разпространението и употребата на наркотични вещества сред подрастващите.

Участниците в работната среща изразиха позицията си по актуалната обстановка в населените места, както и по темите, свързани с битовата престъпност, престъпленията, свързани с агресията на малолетни и непълнолетни, транспортните престъпления, извършени от водачи на моторни превозни средства след употреба на алкохол или наркотични вещества и др.

Общото им разбиране е, че успешното противодействие на престъпността може да бъде осъществено единствено чрез ефективно сътрудничество и взаимодействие между всички институции. То следва да бъде своевременно и в съответствие със законовите правомощия и задължения на съответните органи.

Представителите на държавното обвинение и на местната власт изразиха пълната си готовност за задълбочаване на сътрудничеството, в т.ч. чрез регулярни работни срещи. Такива ще се провеждат всеки месец от януари 2023 г., поясни районният прокурор.