По думите му трябва да се създадат необходимите условия от всички, от които зависи това - изборна администрация, изпълнителна власт, законодателна власт.

"Нашите братя от Република Северна Македония трябва да бъдат членове на Европейския съюз, но трябва да бъде един устойчив процес, където изкореняването на антибългарската реторика на езика на омразата и обективното признание на историческата истина трябва да станат необратим процес", заяви Радев.

По думите му трябва да има анекс към Договора за добросъседство. Според Радев трябва да стихнат емоциите и да се въоръжим с търпение и разум.

Президентът коментира и доставките на ваксини срещу коронавируса, като заяви, че правителството трябва да подходи внимателно и да бъдат отразени и плюсовете и минусите на ваксинирането. Също така трябвало да бъде напълно доброволно и да бъдат гарантирани правата и на тези, които няма да се ваксинират. По думите на Радев желаещите от рисковите групи били много повече от ваксините, които ще бъдат доставени. „Животът на всеки българин е ценен, независимо дали е президент или чиновник“, каза Радев на въпрос дали той ще се ваксинира.

Радев коментира и предложението на ГЕРБ да има фигура, която да разследва главният прокурор. По думите му управляващите не се свидят да демонстрират топлите си връзки с главния прокурор.

Иначе държавният глава припомни, че поетът Вапцаров е надживял всички опити на посредствеността да ревизира неговото място в литературата и е останал в сърцата на българите. Подчерта, че той е бил антифашист, борещ се за голяма кауза.