Инструментът включва различни модули, даващи насока за основните рискове за разпространение на заразата от КОВИД-19, и мерки, които работодателят следва да предприеме за минимизирането им чрез: организацията и процедурите; управлението на работното място; насърчаването и осигуряването на възможност за спазване на хигиена; пътуването от и до работното място и пътуването, свързано с работата; работата от разстояние; външните лица в обекта; отварянето на помещенията след прекъсване дейността на обекта; организирането на срещи или мероприятия с външни лица; командировки; допълнителните рискове, свързани с конкретното предприятие. Той може да бъде използван и за обучения и инструктажи, както и за ограничаване разпространението на различни видове грипни вируси с цел намаляване на дните отпуск за временна неработоспособност заради тях.

Интерактивният инструмент за онлайн оценка на риска от разпространение на КОВИД-19 е свободно достъпен, само срещу регистрация, през OiRA платформата на EU-OSHA https://oiraproject.eu/bg/oira-tools

На специализираната платформа са публикувани множество интерактивни инструменти за онлайн оценка на риска в различни сектори и икономически дейности, предназначени за подкрепа основно на микро- и малките предприятия. Най-много - 41 бр. инструменти, са разработени от България. Помощник-инспектори, назначени по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“ във всяка Дирекция „Инспекция по труда“, могат да демонстрират на работодателите или на техни представители функционалностите на инструментите. Проектът е финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР), съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд. От всички инструменти на български език, 33 бр. са разработени по проект „Превенция за здраве и безопасност при работа“, изпълняван от ИА „Главна инспекция по труда“ и също финансиран по ОПРЧР.